Posts

Showing posts from July, 2013

Kesibukan Itu Pasti

. . . . . .

Kesibukan.

Itu suatu perkara yang pasti!

. . . . . .

As-Syahid Imam Hassan al-Banna berkata;

Tanggungjawab kita ni melebihi daripada masa yang kita ada.

. . . . . .

Allah!

Bagaimana sekiranya amanah dan tanggungjawab ini tak terlaksana dengan sebaiknya?

. . . . . .

Moga kita sama-sama diberikan kekuatan, thabat dan istiqomah dalam jalan ini.

Demi mengejar mardhatillah!

. . . . . .

Bi iznillah :)

. . . . . .

aku
26072013;1953

Layakkah Aku?

Aku idamkan syahid di jalan-Nya.
Tapi layakkah aku?

Aku dambakan syurga gemerlap indah.
Tapi layakkah aku?


Aku
24072013;0523

Hamba

Image

Kisah Infaqing

. . . . . .
Hahha.
Cerita kelakar!
. . . . . . 
Dalam kelakar, ada hikmahnya.
Alhamdulillah.
Masha Allah ya Rabb :)
. . . . . . 
Hahha.
Masih nak gelak, sambil geleng-geleng kepala.
. . . . . .

Allah..

Tu la, kurang sadaqah!

Monolog sendiri dalam hati.

. . . . . .

Kisahnya ;

. . . . . .

Lepas kelas tadi.

Balik bilik.

Terus on lappy.

MukaBuku harus tak tinggal!

Baca segala kat news feed.

Owhh ada tawaran (beli online) semperna Ramdhan.

Great!

Save budget.

Ye la.

RM50 dapat 3 barang.

Allah!

Rambang mata lalu kabur terus pandangan.

. . . . . .

Alhamdulillah.

Segala procedures dari order process ke online payment: DONE !

. . . . . .

Senyum lebar-lebar sampai tak ingat.

Hahha.

. . . . . .

Okeyh.

Baca balik offer kat mukabuku tu.

Errr.

Lah?

Infaqing basis rupanya.

So takde la dapat barang?

. . . . . .

NOPE!

Jawapan nyata.

TAPI

Dapat ganjaran-Nya (InshaAllah).

Tawaran hadir dengan pra-syarat.

Yakni; IKHLAS lagi REDHA!

. . . . . .

Nampak tak?

Allah buka jalan sebenarnya.

Jalan untuk bersadaqa…

Jangan Radang Bila Ditegur

. . . . . .
Jangan radang bila ditegur.
Walau jiwa sentap hakikatnya.
. . . . . . 
Jangan radang bila ditegur.
Ada benarnya kata-kata penegur.
. . . . . .
Jangan radang bila ditegur.
Itu sebenarnya teguran ALLAH.
. . . . . .
Jangan radang bila ditegur.
Moga dapat perbaiki salah.
. . . . . .
Jangan radang bila ditegur.
Terima kasih aku lontarkan.
. . . . . .
Rasa 'SENTAP' apabila ditegur,
Tandanya kita masih punya 'IMAN'
Dengar.
Terima.
Perbaiki.
. . . . . . .
Moga Allah redha :)
. . . . . . 
aku 14072013;0256

Yeah! Ramadhan

. . . . . .

Bulan puasa.

Bulan Ramadhan.

Bulan tarbiyyah ruhiyah.

Bulan untuk penyucian jiwa.

. . . . . .

Bulan puasa.

Bulan Ramadhan.

Bulan tarbiyyah jasadiyah.

Bulan untuk kekuatan fizikal.

. . . . . .

Bulan puasa.

Bulan Ramadhan.

Bulan tarbiyyah jihaddiyah.

Bulan untuk membina jihad.

. . . . . .

Bulan puasa.

Bulan Ramadhan.

Bulan tarbiyyah khuluqiyah.

Bulan untuk refleksi akhlak.

. . . . . .

Bulan puasa.

Bulan Ramadhan.

Bulan penuh tarbiyyah :)

. . . . . .

aku
12072013;1705

Hari Yang Dinanti

. . . . . .

Alhamdulillah.

Segala puji bagi Allah :)

Setelah menanti, kini tiba juga harinya.

. . . . . .

Alhamdulillah.

Dapat jejaki tanah Madrasah Tarbiyyah kali ini.

Tapi tak pasti kehadirannya yang akan datang.

. . . . . .

Alhamdulillah.

Masanya untuk kita praktikalkan segala pengetahuan tentang Ramadhan.

Setelah berbulan-bulan hatta dari kecil lagi teori ramadhan lekat di kepala.

. . . . . .

Alhamdulillah.

Juga kebetulan pada hari barakah ini,

Ulang tahun penanda usia makin singkat kunjung tiba.

. . . . . .

Semoga jiwa serta diri kembali kepada Allah dengan hati yang redha dan diredhai-Nya.
InshaAllah :)

. . . . . .

aku
10072013;1551

Detik Yang Dinanti

Image
Allahu Rabb! Sampaikanlah aku ke bulan Ramadhan ini.

Suara Itu

. . . . . . .

Bergetar hati mendengar suaranya yang merdu.

Gentar jadinya!

Takut dan insaf menyerbu segenap sanubari.

Allah!

Kau datangkan peringatan lewat suaranya yang mendayu.

. . . .. . .

aku
05072013;2054

Tengok Bintang Langit Malam

Suatu malam 
Setibanya pulang dari program
Seorang sahabat ajak tengok bintang.
Hahha kelakarkan?
Macam anak kecil mencari kegembiraan.
. . . . . . 
Bagi aku tak rugi bila kita taddabur alam ni.
Dia buat kita rasa kerdil!
Dia buat kita rasa kagum!
Ya, kagum dengan ciptaan serta kekuasaan Allah swt.
Subhanallah!
. . . . . .
"Awak, awak nak bintang yang mana?" 
Aku dihujani dengan pertanyaan sedang ralit mendongak ke langit.
"Saya nak bintang yang paling terang tu!"
Aku jawab sambil jari mengarah ke langit malam.
"Kenapa?"
"Kenapa? Sebab saya nak bila awak tengok bintang, dan nampak bintang yang paling terang tu awak akan ingat saya."
Ecewah, jawapan nak skema novel cinta je.
. . . . . . .
Allah!
Rindunya dengan detik itu.
Malam terakhir pertemuan, sebelum ke destinasi kehidupan masing-masing.
Walau hanya tengok bintang,
Walau nampak buang masa,
Tapi ia dapat tingkatkan kecintaan kita kepada Sang Pencipta.
Bertambah kasih sayang sesama manusia.
.…

Terbangun Dari Lena!

. . . . . . . . .

Terbangun!

Arghh panasnya!

Jam tunjuk angka 3 pagi.

Kat luar tiba-tiba hujan turun.

Owh padanlah panas.

Alhamdulillah!

Semoga hujan ini mambawa Rahmat-Nya walau dia turun sekejap lalu.

. . . . . . . . . .

Eh lappy tak shut down!

Jalan penuh mamai ke arah meja study.

Tanpa dipaksa jari laju je bergerak ikut procedure; nak buka blog.

Ternampak 1 comment menanti untuk dibaca.

Owh comment ni tak ada apa sangat.

Tapi jari bertindak pantas dari akal!

Klik pada nama si pengirim, lalu dibawa ke muka tingkap yang baru.

Allah!

Tersentap!

. . . . . . . . . .

Kata-katanya biasa je untuk tatapan mata.

Tapi buat hati yang kering; hanya Allah yang tahu.

Allah!

Cantiknya perancangan Dia!

Dia sedarkan aku dipertiga malam,

Untuk buat aku bertanya tentang apa sumbanganku?

Untuk buat aku berfikir tentang nikmat kurniaan-Nya.

Untuk buat aku bersyukur tentang semua pemberian-Nya.

Allah. Allah. Allah.

Subhanallah.

Alhamdulillah.

Allahu Akhbar!

. . . . . . . . .

aku 
03072013;0350