Posts

Showing posts from 2010

perlunya wanita solat di awal waktu

assalamualikum.. salam mahabbah buat kamu..
aisey.. dalam beberapa hari nih aku asyik dok meraban je, kan.. dah tu asyik kena gelak. okeyh fine! ada lorry ada bus, kau tunggu aku balas.. huhuu.. ehh straight to the station.. kali ni aku just nak share siket dengan kamu. aku nak bagitau or kongsi tentang sebab apa muslimat/wanita digalakkan solat di awal waktu. kamu tau tak apa sebabnya? sebenarnya, simple je sebabnya. cuma kuatir muslimat akan menerima empat tetamu. walaupun empat je, tapi jangan ambil enteng ye!  the first VVIG is Malaikat Izrail. of cause la dia datang nak cabut nyawa kan. takkan cepat mahupun lambat walau sesaat. be aware..second VVIG, kunjungan bahagia oleh miss period (darah haid). haa kalau jepoon dah takluk, memang tak boleh nak buat apa..third VVIG,  mrs nifas (bersalin).the last but not least VVIG is kehadiran tetamu ke rumah (bimbang kita ni dok leka layan tetamu sampai lupa tak solat lagi). yela, kalau tetamu datang mesti nak bagi first class punya service!  b…

Larangan mengharap kematian

Assalamualaikum.. Bismillah
Anas r.a meriwayatkan, Rasulullah s.a.w bersabda:
"Janganlah salah seorang dari kalian mengharap harapkan kematian kerana sesuatu bahaya yang menimpa. Namun, jika ia terpaksa melakukannya, hendaklah ia berdoa, "Ya Allah, panjangkanlah umurku jika hidup itu lebih baik bagiku, dan matikanlah aku jika kematian itu lebih baik bagiku". [hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim]
Sesungguhnya islam telah melarang kita mengharapkan kematian dan berdoa dengannya. Larangan ini bertujuan agar orang yang baik boleh menambahkan amal kebaikannya dan orang yang sebaliknya (jahat) kembali bertaubat dari kesesatannya.
wallahualam..

COVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT!

Image
Assalamualaikum selamat pagi semua..
hari ni macik nak berkempen kat semua tapi bukan la kempen raih undi pilihan raya tuh.. ni haa kempennye..
Cover Your Aurat Campaign, show your support! by thepotpetking
bismillah..
Semua mesti tau kan yang tutup aurat ni hukumnya WAJIB! wajib ke atas diri setiap muslim Tak kira la, lelaki ke perempaun ke. yee, dua-dua kena!! (takde terkecuali)
Allah berfirman: "wahai anak-anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu [bahan-bahan untuk] pakaian menutup aurat kamu dan pakaian perhiasan dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itulah tanda-tanda [limpah kurnia] Allah [dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya] supaya mereka mengenangnya [dan bersyukur]".  -surah al-A'raf; 26-
so, takde alasan kalau tak nak tutup aurat.. kan?! Lagi satu, takde maknanya kalau 'tak sampai seru'.. Dah terbukti awal-awal lagi Allah dah 'menyeru' kat kita semua..
bukannya susah nak tutup aurat ni kalau kita buat Lillahitaa…

Doa untuk elak L.U.P.A..

Image
assalamualaikum.. luubb luubb sihat tak hari ni?! hehee
korang nak tau tak masa tengah selak-selak majalah solusi tadi kan, terjumpa la satu doa ni wahh! macam 'teruja' je makcik nak share dengan semua..
tapi ni doa biasa je la,  bukan doa nak guna-gunakan orang, sebab  nak dia 25 jam ingat kat kite! tak baek tau 'guna-guna'kan orang  ish...ish..ish..
******* doa untuk elakkan lupa bismillah..
"Ya-Allah, tambahkanlah buat kami jangan Engkau kurangkan, muliakanlah kami jangan dihina, berilah kami jangan ditahannya, dan pilihlah kami jangan Engkau biarkan, dan redailah kami dan redailah pula semua usaha kami." [riwayat Tarmizi]
Menurut Ahmad al-Tarmizi, doa ini dibaca oleh Rasulullah sebaik sahaja selesai menerima wahyu. oleh sebab itu, kita digalakkan membaca doa ini semasa memperoleh ilmu agar dikurniakan keberkatan apa yang telah dipelajari menyebabkan semuanya itu terus tersemat dalam minda dan dijauhi penyakit lupa..
InsyaAllah.. *******
**makcik ni pun pelupa orangnya mog…

kemaafan??! manisnya..!

Image
assalamualaikum semua.. hello hello helloooo....
~ maafkan dia?! susahlah nak maafkan salah silap orang.. ~ ala, tunggu je la time raya nanti baru bagi.. [mungkin ini yang selalu kita katakan bila dipinta memaafkan yang lain kan?]
huissh.. ada ke macam tu? [tak hensem la bang, akak pun sama tak cun..] memberi maaf atau memohon maaf tu tak ada dan tak perlu masa yang specific semolek-moleknya biar la kita lakukan tiap kali sebelum masuk tidur maafkan la orang lain walaupun dia tak mintak maaf pun lagi tenang rasanya!
firman Allah:
"jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan makruf (kebaikan) serta berpalinglah daripada orang yang bodoh." (surah al-Araf:199)

Allah berfirman lagi:
"perkataan yang baik dan pemberian maaf lebih baik daripada sedekah yang diiringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan si penerima). Allah Maha Kaya lagi Maha Penyantun." (surah al-Baqarah: 263)

Rasulullah juga bersabda:
"tidak akan berkurang sedekah akan harta, tidak akan bertamb…

karipap pusing..

Image
assalamualaikum..
weee.. ini adalah kelmarin punya cerita [ahad].. disebabkan terlampau rajin   aku ikut la mama tersayang shopin' barang dapur kat tesco..
jalan jalan,  pusing sana, pusing sini ambil itu, ambil ini.. huhhh borong habis! macam baru dapat gaji je..

bagus katanya.. [ini jari ayah aku]


macam teruja je tengok cendawan ni! orang kat situ gelakkan aku sebab amek gambo ni.. biar la, sibok je..

okeyh dah bayar semua barang, kitorang terus ke rumah mak cik.  tak jauh dari tesco tu, dalam 2-3 jam naik unta! hehee
alhamdulillah rezeki! langkah kanan dan bukan langkah kiri kitorang masuk rumah tu.. mak cik aku tengah nak buat karipap pusing!  pusing sampai pening aku tengok.. hik3
malangnya time aku sampai  doh dah siap adun, inti karipap pon dah siap masak!  so, melepas nak tau cara-cara nak buat doh n inti dia..
***** ini je yang sempat disaksikan.. 

sedap! inti keledek.. [mcam kelakar bunyinya 'ke-le-dek']


doh di potong slice [ada la step dia sebelum jadi macam ni. tak reti nak explain lorh!]


mati sebagai syarat utama?! betul ke?

Image
assalamualaikum and sweet sunday..
hey dude..
tau tak apa syarat utama untuk kita bertemu Allah? tak tau?! wokeyh lets me telling you..
3, 2, 1.. the story begin.. ecehh bismillah..
Imam al-Qurtubi menerusi satu kisah yang diriwayatkan oleh abu Nu'aim dalam kitabnya al-Hilyat menyatakan: ketika nabi Ibrahim a.s didatangi Izrail [malaikat la] untuk mencabut nyawanya, berkatalah nabi Ibrahim kepadanya: "wahai Izrail, pernahkah seorang kekasih itu mencabut nyawa kekasihnya sendiri?"
lalu Izrail memberitakan pertanyaan Ibrahim kepada Allah. Maka allah memerintahkan Izrail menyampaikan jawapannya kepada Ibrahim sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: "wahai Ibrahim. Apakah kamu pernah melihat seorang kekasih yang tidak gembira untuk bertemu dengan kekasihnya sendiri?"
Apabila Ibrahim mendengar jawapan Allah menerusi Izrail ini, berkatalah Ibrahim: "Wahai Izrail, cabutlah nyawaku saat ini juga!"
So, inilah kesempurnaan mahabbah (kasih sayang) hambanya terhadap Rab-n…

Pahala membaca al-Quran bagi yang lancar atau yang gagap

Image
tok tok tok... assalamualaikum..
hye semua.. kali ini nak share sikit, pendek je pun..  ****** Pahala membaca al-Quran bagi yang lancar atau yang gagap..
Maksud hadis:

Daripada Aisyah. Rasulullah bersabda: Orang yang mahir membaca al-Quran, darjatnya itu bersamaan dengan malaikat yang mulia. Dan orang yang membaca al-Quran sedangkan dia tersekat-sekat (belum mahir/tidak lancar) dan terasa berat lagi lidahnya, dia akan mendapat dua pahala. [riwayat muslim]

wallahualam

zuhud terhadap dunia

Image
assalamualaikum..
syed habib abdullah al-haddad r.a bermadah:
zuhudlah dengan hatimu di dunia yang mempersonakan orang-orang melihatnya sebagai sasaran berlumba-lumba menghulur menadah wadah bersama hati, duhau Tuhan amatlah hairan sedang ia bernilai kerdil, di sisi tuhan tiada setimbang sesayap nyamuk jelaslah si pengejarnya itu si bodah tongong
******* Allah berfirman: apa-apa yang di sisi kamu akan lenyap dan apa-apa di sisi Allah tetap kekal. [al-Nahl:96]
ketahuilah kehidupan dunia hanyalah permainan dan hiburan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu berbangga-bangga tentang banyaknya harta dan anak-anak seperti umpama hujan menumbuhkan tanaman yang mengagumkan orang-orang kafir, kemudian ttanaman itu menjadi kering dan kamu melihatnya mmenjadi kuning kemudian hancur. dan di akhirat ada azab yang teruk dan keampunan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu. (al-Hadid:20)

Rasulullah bersabda:
hendaklah engkau zuhud akan apa yang ada pada orang lain, nanti engkau disayangi orang.
ka…

ikhlas ke kita?!

assalamualaikum..  salam pagi sabtu semua..
ucap bismilah pembuka bicara, bicara biasa bukan la apa; coretan ringkas dikongsi bersama, kalau sudi baca je la.. [hehee.. tetiba rasa nak bermadah berhelah pula..]
******
~ikhlas tapi jauh~
Rasulullah bersabda yang bermaksud, dari Mu'awiyah katanya, Rasulullah bersabda, "Janganlah kamu meminta-minta. demi Allah! tidak seorang jua pun yang meminta kepadaku, yang tidak kupenuhi permintaannya. tetapi seorang yang kuberi dengan hati enggan, maka pemberianku itu tidak berkat baginya." (riwayat Bukhari)
hal ini selaras dengan firman Allah yang bermaksud, "wahai orang-orang yang beriman! jangan rosakkan (pahala amal) sedekah kamu dengan perkataan membangkit-bangkit dan (kelakuan yang) menyakiti, seperti (rosaknya pahala amal sedekah) orang yang membelanjakan hartanya kerana hendak menunjuk-nunjuk kepada manusia (riak) dan dia pula tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat. maka bandingan orang itu ialah seperti batu licin yang ada tan…

Awet Muda style Rasulullah..

Image
assalamualaikum dan salam ceria!
alhamdulillah dah melangkah ke hari baru, bulan baru, tahun baru! semoga segala urusan kita dipermudahkan Allah, insyaAllah..
haa makcik ada petua yang nak di share ni.. alaa cara nak awet muda la.. siapa tak nak awet muda kan? tipulah tu kalau ada yang jawab tak nak. tak baik tipu tipu, tuhan marah tau! [adeyh macam budak kecik je!]
okey okey kembali ke pangkuan ibu pangkal jalan.  siapa nak try petua ni, silakan dan teruskan pembacaan. terima kasih ye.. sebaliknya, siapa yang tak mau tu sila cari dan tekan butang 'X' kat penjuru atas belah kanan dengan BANGGA!
ehemm.. errmm..  [tetiba cuak pulak.. bismillah.. fuhh kiri, fuhh kanan]
ini adalahPetua Awet Muda cara Rasulullah tau..
1. Facial 

- caranya mudah. adalah berwuduk dengan air yang suci. hal ini kerana (ceh! cam nak jawab spm dulu je) wuduk dapat menyegarkan kulitwajah, mengekalkan serinya dan menghilangkan segala kekotoran. Al-Quran ada menyebut akan keistimewaan orang yang suka berwuduk. bukan sah…

untuk AWAK tau..

Image
surat entry saya buat awak..
*************** awak.. boleh dengar permintaan saya? ini bukan permintaan sebenarnya,  tapi sekadar harapan. awak.. bolehkah awak jadi jam loceng saya jika saya terlupa Dia. saya masih merangkak mengingati Dia, mungkin awak sedang berdiri mengingati Dia. bolehkah kita sama-sama berlari mengingati Dia?
awak.. kadang-kadang kasih saya lebih kepada awak daripada Dia. bantulah saya curahkan kasih saya lebih untuk Dia daripada awak. awak.. ajarlah saya cintakan Dia lebih dari segalanya. awak.. bimbinglah saya untuk takut kepada Dia melebihi takut awak kepada Dia.
di kala ini, cintaku sentiasa hanya untuk Dia!

************

**bestnya kalau dapat miliki cinta Allah dan Rasul.. insyaAllah

Ketentuan Allah.. [kongsi 2]

Image
assalamualaikum dan salam sejahtera..
astarfirullah.. beberapa hari ni asyik sungguh aku dengan hal keduniaan.. aku juga hampir terlupa untuk menyambung apa yang telah tergendala  seperti yang dijanjikan..
entry ini merupakan sambungan kepada entry Ketentuan Allah.. [kongsi 1]
******
semua orang yang beriman akan tahu malah percaya akan kewujudan Allah. tetapi bagaimana pula caranya untuk kita hampir dan mengenali Allah? persoalan ini lah yang sering menjadi tanda tanya.
cuba lihat alam sekeliling, alam semesta yang indah ini, pasti ada yang menciptakannya bukan?. sebab sifat makhluk ialah tidak dapat mencipta dirinya sendiri. contohnya buku. bolehkah buku menjadikan dirinya sendiri? mustahilkan, melainkan buku itu dicipta oleh manusia. perkara yang paling senang untuk mengenali Allah ialah dengan merenung ke dalam diri, nescaya kita akan menemui Penciptanya.
yang dimaksudkan merenung ke dalam diri sendiri akan menemui Allah adalah: di dalam surah al-Qiamah ayah 36-39, Allah menyebut, "ap…

Ketentuan Allah.. [kongsi 1]

bismillah..

Hikmah Allah itu datangnya kemudian. Kadang-kadang kita tak sedar pun adanya hikmah dari Allah kerana kita tak mampu menjangkau ilmu Allah dan mengetahui bagaimana dia menyusun dan mentadbir kehidupan hamba-Nya. 
Semestinya setiap orang yang mengaku beriman dengan Allah mesti meyakini bahawa Allah maha mentadbir dan maha menyusun. Sebenarnya, kita semua ini sebelum dilahirkan lagi telah ditulis jalur-jalur kehidupan yang dinamakan qada dan qadar. Janji allah itu telah tersurat sebelum roh dimasukkan dalam jasad kita sewaktu berada dalam kandungan ibu dan roh itu sendiri telah berjanji dengan Allah akan mematuhi perintah Allah bila dia berada di bumi kelak.
Setiap kelahiran manusia dan haiwan, Allah menyediakan otak sebagai pusat yang mengawalan dan bertindak. Maka kelebihan manusia berbanding dengan haiwan pula ialah akal fikiran. Akal itulah yang dapat membezakan antara baik dan buruknya sesuatu perbuatan. Allah juga telah membekalkan al-Quran sebagai panduan hidup ke arah …

senyum..

Image
salam..
yeah dah masuk hari baru.. -in advance!!- mulakan hari mu dengan senyuman!  SENYUM [sampai nampak gigi ni.. hehee]
pernah dengar lagu senyum tak??! ala lagu malique ngan najwa 2.. mula2 aku dengar lagu ni, macam menyampah je.. tapi lama2, aku TERlayan pulak.. haishhh!
malas nak upload video tok lagu ni aku letak lirik je eh! lagunye korang cari and play la sendiri..  [jajajaja.. jangan marah..]

- Senyum - 
Senyum senyum senyum Senyum senyum


[Verse] Kacak luar Kacak dalam Kacak dengar sini Kalau saya senyum Awak mesti senyum sekali Kalau kita senyum Semua orang berjangkit Bila semua orang senyum Dunia tiada penyakit



[Chorus] Senyum Tak perlu kata apa-apa Senyum Tak perlu kata apa-apa Senyum Tak perlu kata apa-apa Senyum tak perlu kata apa-apa


Akhirnya sempurna tiga album pertama Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka

.::review album:..

Image
salam..
dalam boring2 tadi kan, aku dok la bongkar selongkar cd2 mama aku tetiba aku terjumpa la cd ni.. [koleksi cd mama aku kebanyakannya memang untuk kanak2,  sebab mama aku ni cikgu skolah rendah] bagi aku lah, album ni kan  walaupun kanak2 yang nyanyi, tapi pergggghhhhh  best, sedap dan ada message tersendiri.. percaye lah!

album: we're brothers and sisters penyanyi: Genius Aulad Talents ft Raihan
antara lagu2 yang ade:
- we're brothers and sisters [aku suke ni sangat2] - when i grow up - presents - we love Nabee Muhammad - the last train - my kind grandma - ipoh tree - wudhu' - why
edutainment untuk family. sebuah album inggeris dengan nilai Islam.

**dengar banyak kali pon tak boring!
aku la tak boring? kamu?? try la ye..

lagu teman.. dengar tau..

Image
salam..
aku nak nyanyi [dlm hati je] buat korang.. nak melalak skali pon boleh!! ehemm.. ehemm..

Pertama kali kita berjumpa Tidak kepastiannya ternyata Diriku dipenuhi soalan Ku tiada teman
Aku terlihat insan yang keliru Air yang deras mencermin wajahku Kau menjelma memberi harapan Menghulur tangan
Sempena hari mulia ini Aku tersenyum lalu mengimbasi kembali Semua yang kerap kita mengadukan Kini jadi bahan rindu yang ku simpan
Detik masa kini kedengaran Aku mengucap selamat jalan Kepada teman yang sering menghibur Dengan gurauan..
Bagaikan anak yang baru dilahir Titisan mata pun mula mengalir Di simpang jalan kita menyebut kata terakhir
Ku hargai semua yang terjadi Memang nyata dirimu takkan ada pengganti Semoga kita dapat bertemu semula Kerana aku yakin  kau akan sentiasa di hatiku..

**UiTM di hatiku.. ehh! korang semua di hatiku..  hehee

aku bukan malaikat.. iyeee!!

Image
salam..

adeyhhhh
aku maseh tak berjaye melelapkan mate dari semalam!!
dan dengan banggenye aku dah khatam 1 novel!

'aku bukan malaikat' tajuk buku 2 la..
hasil rudy hirdy terbitan pts
ketebalan 632 muka tembok surat
harge tak mahal sangat, cume rm22..

buku ni banyak berkisar tentang pertembungan jalan hidup yang berbeza
menjelaskan Allah itu Maha Adil,
tanpa kire pangkat, darjat dan keturunan semua 2 Allah tetap beri dugaan..
dugaan Allah takkan melampaui kemampuan hambaNya

aku tak lah pandai dalam bab2 ulas memulas ni..
so, kalau nak tau pasai pe buku ni
kene la bace sendiri!!
so far, alhamdulillah.. baguih gak..
[pendapat aku la.. laen org, laen persepsi]


**aku baru berLIAR2 ngan novel2 islamik ni..
yelaa.. tak kan selamenye nak terbuai angan2
berade di dunia fantasi dok asyik bace novel mee cintan cinton yg merapu je..

Allah is calling..

Image
Allah is calling but I didn't answer and when Allah is calling I just listen to the voices
Allah is calling I just answer sometimes and when Allah is calling I just listen to the whispers
Allah is calling I answer so many times Allah is calling I'm tired of them
hardly forcing myself I have to accept it all and that is really me who's still not close to Allah






**panggilan Allah lebih bermakna daripada panggilan dari seseorang..

tuntutlah ilmu itu!! kerana.....

Image
salam.. selamat hari jumaat, penghulu segala hari.. semoga kita sentiasa di bawah payungan rahmat Allah.. ~insyaAllah~
dari Muaz bin Jabar r.a.  Rasulullah SAW bersabda:
"pelajarilah ilmu pengetahuan kerana  mempelajarinya satu kebaikan, mengkajinya adalah tasbih, membahaskannya merupakan jihad,  mencarinya laksana ibadah, mengajarkannya bererti sedekah, memberikannya [dengan kemurahan hati] dianggap mendekatkan diri kepada Allah, berfikir tentangnya dianggap sebanding dengan berpuasa dan  muzakarah mengenainya adalah laksana melalukan ibadah solat"

subahannallah.. Maha Suci Allah..
sebegitu sekali ganjaranNya kepada kita bertapa kasihnya Allah terhadap hamba2nya..

taubat DITERIMA?! bagaimana caranya ye..

Image
salam,
Sebagai manusia kita memang tidak terlepas dari melakukan kesalahan dan kesilapan kerana lahirnya kita ke dunia ini disertakan dengan nafsu yang berada dalam diri. memang sifat nafsu sering mengajak kepada kejahatan. ditambah lagi dengan syaitan yang sudah berjanji untuk menyesatkan semua umat manusia untuk dijadikan temannhya di dalam neraka kelak.
Namun, Allah tetap memberi ruang dan peluang kepada hamba-hambaNya menghapuskan dosa dengan bertaubat. Allah berfirman: "sesungguhnya Allah menyukai hambaNya yang bertaubat dan mensucikan dirinya." (al-Baqarah:222)
Sesungguhnya Allah menerima taubat dari semua orang kerana Dia bersifat Maha Pemaaf dan Maha Penerima Taubat.
Para ulama ada menunjukkan cara bagaimana yang dikatakan bertaubat dan taubat yang digariskan oleh ulama adalah seperti berikut:
bersungguh menyesal atas kesalahan yang telah dilakukan berusaha meninggalkan kesalahan tersebuttekad untuk tidak mengulangi lagisekiranya kesalahan itu dilakukan kepada manusia hen…

323 warkah untuk kamu..

Image
salam..
kehadapan sahabatku yang dikasihi dan dicintai.. ecehh!!
ketika kamu membaca ini warkah saya dalam perjalanan pulang ke rumah.. [silap2 dah tonggang tonggek kat rumah.. hahaa]
tujuan saya mencoret ehh menaip surat zaman moden ni adalah:
1) untuk menyatakan ucapan BILLIONan terima kasih atas kesudian kamu berkolorasi dengan saya sepanjang satu semester ini.. kerjasama kamu amat dihargai.. /
2)di sini juga saya dengan relanya merendahkan diri yang sememangnya dah rendah ni,  ingin menggoda memujuk rayu menyemis MILLION kemaafan atas kekhilafan saya.. banyak perkara yang menyakitkan hati kamu sepanjang kita bersama saya tahu walau kamu tidak menyatakan.. harap kemaafan itu menjadi perkara yang paling manis! =) /
3)tujuan tidak berapa jelas..X [tolong jelaskan ye] alamak cikgu tak terimalah jawapan camni hehee
akhir kata, semoga persahabatn kita tidak ketemu titik noktahnya.. insyaAllah jaga diri juga peribadi ingat!! kamu kan dah besar
sampai di sini sahaja, semoga ketemu lagi dilain masa.

**kamu semua …