perlunya wanita solat di awal waktu

assalamualikum..
salam mahabbah buat kamu..

aisey.. dalam beberapa hari nih aku asyik dok meraban je, kan.. dah tu asyik kena gelak. okeyh fine! ada lorry ada bus, kau tunggu aku balas.. huhuu.. ehh straight to the station.. kali ni aku just nak share siket dengan kamu. aku nak bagitau or kongsi tentang sebab apa muslimat/wanita digalakkan solat di awal waktu. kamu tau tak apa sebabnya? sebenarnya, simple je sebabnya. cuma kuatir muslimat akan menerima empat tetamu. walaupun empat je, tapi jangan ambil enteng ye! 
  • the first VVIG is Malaikat Izrail. of cause la dia datang nak cabut nyawa kan. takkan cepat mahupun lambat walau sesaat. be aware..
  • second VVIG, kunjungan bahagia oleh miss period (darah haid). haa kalau jepoon dah takluk, memang tak boleh nak buat apa..
  • third VVIG,  mrs nifas (bersalin).
  • the last but not least VVIG is kehadiran tetamu ke rumah (bimbang kita ni dok leka layan tetamu sampai lupa tak solat lagi). yela, kalau tetamu datang mesti nak bagi first class punya service!  bukan ke you come, i'll serve.. hehe.. 
[VVIG =  very2 important guest]

rasanya tu je la sebab sebab utama kenapa muslimat ni digalakkan solat sejurus je masuk waktu. selain faktor faktor logik yang boleh diterima akal. kalau ada kekhilafan, tolong betulkan eh. 

alhamdulillah i'm done.
syukran jazilan.. 

Comments

peringatan yang baik...i like...=) btw salam ziarah n salam perkenalan...

Popular posts from this blog

Cara Hilangkan Sakit Gigi (Edisi Kemas-kini)

Mencari Ketenangan..

Rahsia Wuduk ..