karipap pusing..

assalamualaikum..

weee..
ini adalah kelmarin punya cerita [ahad]..
disebabkan terlampau rajin 
 aku ikut la mama tersayang shopin' barang dapur kat tesco..

jalan jalan, 
pusing sana, pusing sini
ambil itu, ambil ini..
huhhh borong habis! macam baru dapat gaji je..


bagus katanya..
[ini jari ayah aku]



macam teruja je tengok cendawan ni!
orang kat situ gelakkan aku sebab amek gambo ni..
biar la, sibok je..


okeyh dah bayar semua barang, kitorang terus ke rumah mak cik. 
tak jauh dari tesco tu, dalam 2-3 jam naik unta! hehee

alhamdulillah rezeki!
langkah kanan dan bukan langkah kiri kitorang masuk rumah tu..
mak cik aku tengah nak buat karipap pusing! 
pusing sampai pening aku tengok.. hik3

malangnya time aku sampai 
doh dah siap adun, inti karipap pon dah siap masak! 
so, melepas nak tau cara-cara nak buat doh n inti dia..

*****
ini je yang sempat disaksikan.. 

 

sedap! inti keledek..
[mcam kelakar bunyinya 'ke-le-dek']



doh di potong slice
[ada la step dia sebelum jadi macam ni. tak reti nak explain lorh!]



slice doh tadi di 'gelek' sampai leper dan bebentuk bulat.
[siyes tak tau istilah 'gelek' yang betul. malu je]



okeyh! got this after 'gelek'
[doh tu ada 2 tone color. sbb.. sbb.. tak ingat la]



letak little bit inti atas doh
[kalau banyak, nanti doh koyak]



fold kan dia..



kelim 'circumfarance' karipap ni
[adeyh istilah math pun masuk skali.. tak leh jadi chef wan camni]



yeah!
[ni my mum yang buat]



ready to eat fried..



weyuuuu 
karipap dah berenang dalam minyak panas!
[abaikan rupa 'cantek' kuali tu]



taraaa
hasilnya.. karipap pusing, mavelossaaaa!



minum petang di bawah pokok pelam bersama keluarga..
[ramai lagi sebenarnya kat blakang2 ni..]

*****
best tau sesekali kumpul ramai-ramai, cerita gelak-gelak
tepuk tampar nyamuk bersama
meriah sungguh!

next week ehh this week balik kampung lagi sebab ke kenduri siket!
woohaaa tak sabar!
mau tibai 'nasi ambeng' laa.. [sedapnya]


Comments

Nazirul said…
haha.macam best je.bak cni ckit :(
-hanyaaku- said…
buleyhh3!! hamek je la gmba 2 klw nak sangat! hahaa :D
kai azmier said…
lama tak makan karipap.. huhu
-hanyaaku- said…
haha lepas ni gi makan eh!!
beli je kat pasar malam.. =P
Anonymous said…
Terima kasih untuk blog yang menarik

Popular posts from this blog

Cara Hilangkan Sakit Gigi (Edisi Kemas-kini)

Mencari Ketenangan..

Rahsia Wuduk ..