Islam bukan sekadar hobi..

Bismillah..

Sesungguhnya kekuasaan yang sebenarnya adalah kekuasaan Allah. Adapun kuasa yang ada pada makhluk adalah kuasa yang majazi. Seandainya makhluk ini berkuasa, sudah pasti dunia akan ranap-seranapnya.

Nilailah setiap sesuatu perkara dengan nilaian fikiran yang waras dan rasional. Letakkan akal dihadapan nafsumu. Ayuh pertahankan agama dan kalimah Allah di muka bumi bertuah ini. Jangan sesekali kita mengharapkan ganjaran di dunia tetapi kejarlah ganjaran akhirat dan kemanisan membawa kebenaran yang tidak ternilai di sisi Allah. Ingatlah Allah tidak pernah lekang dari hamba-hamba yang sentiasa mengingatiNya.

Kita sebagai manusia, tanggungjawab kita di dunia adalah menjadi hamba yang ingin sentiasa mencari keredhaanNya. Hidayah Allah bukan suatu yang hanya dinanti, tetapi perlu dicari. Dan ingatlah kembali ikrar kita: "sesungguhnya hidup dan matiku hanya kerana Allah" yang mana setiap hari kita ucapkan ikrar ini didalam solat kita. Ketahuilah sahabat-sahabat, ia bukan sekadar janji namun menuntut pemahaman dan pengorbanan yang cukup besar. Islam membenarkan dan mengalakkan umat untuk mencari ilmu dan mencapai kejayaan, namun dalam mengejarkan matlamat, kita harus menitik beratkan baik atau buruk sesuatu amalan yang kita lakukan itu. Matlamat tidak menhalalkan cara~ 

wallahualam..

Comments

nub said…
sokong2! islam bukan hobi..ia pegangan idop..

Popular posts from this blog

Cara Hilangkan Sakit Gigi (Edisi Kemas-kini)

Mencari Ketenangan..

Rahsia Wuduk ..