Hidup Ada Persamaannya Dengan Kopi Putih Bandar Lama..

Dengan nama-Mu ya Allah...


Ya. Dalam hidup nih, belum tentu lagi semuanya indah dan manis belaka. Masih ada rasa pahit, masam, tawar dan kelatnya. Pasti ada saja dugaan yang datang berkunjung tiba di pagi raya! Ehh? Hal ini memang dah dijanjikan Allah; tidak dikatakan beriman seseorang itu selagi dia tidak diuji. Tak percaya?

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan menggatakan, 
"Kami telah beriman," dan mereka tidak diuji? Dan sungguh, Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan mengetahui orang-orang yang berdusta."
al-'Ankabut 29:2-3

See, I told you. Hidup nih sebenarnya dalam satu perkampungan yang penuh dengan hutan rimba ujian. Berlari ke utara, jumpa masalah. Terbang ke selatan, terserempak cubaan berserta harimau belang. Nak tak nak, rela dalam paksa, kita tak boleh lari dari ujian atau dugaan tersebut.  Kita tak boleh nak menafikan lagi sebab sudah terrakam kata-kata Allah dalam al-Baqarah 2:155,

"Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orangg yang sabar,"

Hoho.. Sesuatu yang menggembirakan menanti kita dipenghujung jalan dugaan tersebut. *Dah tersenyum dengan lebarnya* (Itu pun kalau kita menjadi insan yang bersabar la kan, kalau tak??) Okeyh, kita tak tahu apa hikmah yang tersirat mahupun tersurat melainkan hanya Allah yang Maha Mengetahui segala apa yang tersembunyi. So, bersama-samalah kita membina bangunan sabar yang tinggi untuk mencapai langit redha tahap gaban! *Fuhh berpeluh kecil*

Jom flashback ke zaman purba kala guna mesin pengundur masa doraemon. Dulu-dulu time sekolah rendah, ustaz kita tak pon ustazah kita selalu cakap: "Sesungguhnya bersama kesulitan pasti ada kemudahan," ! Adakan?? Cuba ingat balik. Refreshkan otak kita punya operating system tu, jangan malas dan terus mengelat ye. Apa, takde?? Hmm tape la. Bila makcik kira 1, 2, 3.. anda perlu lari cepat-cepat cari tafsir dan buka surah al-Insyirah atau nama lainnya surah asy-Syarh, tengok makna surah tu lantas scan ayat ke lima dia. Dah sedia?? Okeyh 1.. 2... 3.. Lari!!


Haha.. Kini anda percaya? Sekarang, buka pula surah Ali-Imran 3:200. Baca dan hadamkan maknanya selumat yang mungkin. Jelas la kat sini, yang sebenarnya ujian tu diberikan kepada kita bertujuan agar kita lebih bertakwa kepada Allah lalu mempertingkatkan tahap keimanan kita. Senatiasa la menjadikan Allah sebagai tempat yang pertama dan utama untuk kita mengadu dan bergantung harap ketika dilanda badai gelora mahupun ketika enak bersantai di tepi pantai! Makna ringkasnya, ketika susah dan senang. ^^,

Jangan pilih masa kalau nak berdating dengan Allah, takut kita tak terpilih langsung untuk date bersama Nya.

Akhir kata, majulah sukan untuk negara! Eh?? Apakah??

Akhir kata, ujian dan dugaan merupakan tarbiyyah yakni didikan paling terbaek untuk kita. Dengan ujian itu, kita akan lebih kuat, lebih menghargai dan mensyukuri, dari gagah bertambah perkasa. Ujian itu indah andai kita bersangka baik dengan Allah.


*nasihat ini dituju khas untuk diri sendiri, kerana yang menulis ini lebih dekat pancainderanya. 
Andai tersalah kata tersilap bicara, harap ditegur dan dimaafkan ^_____^


Comments

Popular posts from this blog

Cara Hilangkan Sakit Gigi (Edisi Kemas-kini)

Mencari Ketenangan..

Rahsia Wuduk ..