Seiringkan Kata-Kata Dengan Tindakan

Berkata itu mudah
Tapi untuk melaksana, perlukan mujahaddah..

Ya. Cakap memang mudah. Senang macam minum air chocolate buatan cadbury. Laju mencurah-curah ke ladang gandum dan pufff jadi la koko crunch! Juga, kata-kata nih memang sinonim dengan sifatnya yang manis di bibir. Tapi bila sampai had nak kena buat tu, memang payah dan parah.  Betulkan??

Okeyh, makcik nak berstory telling contoh senang kat sini hihihi..


Suatu hari nih ada la seorang sahabat kita datang mengadu yang kasut dia hilang kena curi time solat kat surau mall. Dengan penuh rendah diri, kita pon nasehatkan la dia;

"Allah.. Kasut je kot yang kena curi. Bersabar la kamu, mungkin ada hikmah disebaliknya", berkata penuh yakin sambil menepuk-nepuk bahu si sahabat.

Tapi bila kena kat batang gigi sendiri, kita pula tak boleh terima suratan takdir mahupun kebetulan tersebut. Berguni bakul sumpahan kita luahkan. Aiseyy.. Inikah gerangan yang lagaknya seperti pakar motivasi memberi nasihat kat sahabat yang hilang kasut dulu?? Sungguh tak patut kot. Terbuktikan, kata-kata nih lebih senang diluahkan daripada dipraktikkan.

Eh tetiba makcik teringat makna surah as-Saff ayat 2-3; 

"Wahai orang yang beriman, mengapa kamu mengatakan apa yang kamu tidak lakukannya? 
Besar kebencian di sisi Allah apabila kamu mengatakan apa yang kamu tidak lakukannya."

Astaghfirullah. Semoga Allah mengampunkan! Takutnya sekiranya kita tergolong dengan mereka yang tidak beriman. T.T Kata-kata nih pada zahirnya memang nampak mudah, tapi disebaliknya ada tanggungan yang super berat.


Kesimpulannya;

"Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab Allah, tidakkah kamu berakal."
[al-Baqarah:44]


Apabila kita menasihati kepada yang lain, saharusnya kata-kata itu didedikasi khas buat peringatan diri sendiri terlebih dahulu. Jadikan kata-kata itu satu semangat dan nasihat untuk kita terus bermujahaddah perbaiki compang-camping iman dan peribadi demi mencapai mardhatillah, insyaAllah..


Anda ada kata pesan untuk makcik?? 


Comments

Popular posts from this blog

Cara Hilangkan Sakit Gigi (Edisi Kemas-kini)

Mencari Ketenangan..

Rahsia Wuduk ..